Sivut

maanantai 17. lokakuuta 2022

Ole itse oma sijaisesi

 

Tämä on monellaki maatilalla, missä elukoota on, arkipäivää. Niin meilläki, lauantaina lomittaja sairastuu, ja toimistolla, ei yrityksestä huolimatta, ollu ketää sen tilalle.


Sehän tarkoottaa lypsykarijan kohorolla olles, että sitä mennähän sitte itte lypsylle, oli sitte vanhempainvapaa, tai ripuli. Joo, tiän, että on olemas ohejeestus, että jokaasella pitääs olla olemas se varahenkilö, joka astuu härän hetkellä remmihin. Mutta kenellä se oikiasti on?


Robottinavetas se ny varmahan juuri vois mennä, paskaa osaa jokaanen kolata, jos haluaa, ja aika moni osaa käyttää tietotekniilla, eres alustavasti tänä päivänä. Toinen asia on sitte se, kuka tohtii mennä sinne, villinä, ja vapaana tallustavien lehemien sekahan seikkaalehen.


Mutta parsi- tai asemanavetas asialle antaa oman säväyksensä, että tarvittis oikiasti osata lypsää.


Nyt moni varmahan ajatteloo, että heleppo homma, siinä vain plätkii lypsimet kiinni sinne kantturahan. Voin kertua, että se lypsinten saanti sinne kantturahan ei oo muuten mikää yksinkertaanen tehtävä, sellaaselle henkilölle, joka ei ikinä, milloonkaa, oo lehemä lypsäny.


Ittekki tuskaalin silloon kakstuhatta luvun alaku vuosina maamieskoulus vanhan riippatissi lehemän vieres, että mitenkä helevetis nämä oneres, teorias, maharollista saara nuohin vetimihin kiinni niin, että imu pysyy kaiken aikaa päällä, ja et imuroo oman tuvanki pölyjä, sinne lypsykoneeseen.


Meillä tosin on anoppi, mutta se on työelämäs, maatalouslomittajana. Siinei auta sanua, että jätäppä ny ne naapurin askarehet tekemättä, ja tuu meille. Mun vanhempani on ikä ihimisiä, saa olla onnellinen, että ne on sen järijillä, että äitee hoitaa viä muksuja. Ja ovat oman osansa siitä lehemän lypsystä teheny, isä seittemänkymppiseksi, ja äitee 63 vuoren ikähän.


Aamulla lomatoimisto jo viestitti tänään asiasta, ja kysyyvät, että kysyvätkö sitä anoppia, jos siirtääs lomapäiviänsä mun takiani.


Heti rupes aivot raksuttahan, nyt on syysloma, ja teini haluaas Tampereelle. Jokaanen teinin vanhempi varmahan tietää, kuinka iloa ja riemua pursuavia olioota ne on, niistä ihan puhkuu se positiivinen energia ylipursuvasti.


Niinpä hyvänä äitänä sanoon, että ei kuulkaa tarvi, jos se anoppi, ja näin ollen sen teinin mummu, lähtis sen kans sinne reissuhun, olis viä yö yli, ja minä saisin pitää vapaani siä navetas lehemiä lypsellen, ne kun on välillä huomattavasti helepompia ymmärtää, kuin teinitytön ajatukset ja mielenliikeet. Ja ovat aina tasaaselle tuulella, ja oletettavasti viä kohtalaasen hyvälläki.


Ja jottei kukaa ny pahoota mieltänsä, niin peruun fysioterapien torstailta, että käyrähän sitte eres Seinäjoen ideaparkis, Vaasas tai jopa Vesa Keskisellä säästämäs sen teinin kans.


Mutta voitte ehkä kuvitella, että se navetas olo on välillä oikeen sanan varsinaases merkityses lomaa, siitä tuvan kiirestä, hälystä ja niistä kaikista äiti huuroosta, ja alahuulista, jotka on kuin pajatson lippa, kun et tehenykkää kaikille mieliksi.


Kukahan tekis joskus mulle mieliksi?


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti