Sivut

perjantai 13. marraskuuta 2015

Luonnollinen kuolema

Siitä on nyt puhuttu, kuinka eläämillä pitääs olla oikeus luonnollisehen kuolemana, eikä siihen, että se tainnutetahan ja lasketahan veret pihalle.

Läheretähän siitä liikkelle, että ootteko nähäny sen luonnollisen kuoleman? Ollu seuraamaas vaikka sitä kuolemansairasta ihimistä siä vuoreosastolla, sen viimeesinä hetkinä. Hetkinä, jokka ei pakosta ookkaa sen sanan varsinaases merkitykses hetkiä, ne voi olla viikkoja ja ne voi olla jopa kuukausia.

Aikaa jolloon lääkkehet ei pakosta enää viä sitä kipua pois.

Sä näet siitä ihimisestä sen, että se on kipiä, vaikkei enää olis ollu tajuussansa. Ihimisen otta on silloon syväs rypys, tai niin ne siä saattohoiros sanoo, kun käyvät kattomas ja puhuvat omaasten kans.

Tajunnan taso voi vaihrella hyvinki, tänään puhutahana jotaki, huomenna ei mitää. Sä istut siinä sängyn lairalla, orotat, että tulis se hetki, etttä se luonnollisuus saapuus ja kuolo korijaas.

Siinä vaihees kun oot sitä kattellu aikas, toivot jo, että Suomeski olis maharollisuus armokuolemahan, eutanasiahan ihimisillä.

Mutta harvapa sitä näköö, käy kattomas niitä läheesiä, ku ei enää olla niin läheesiä toistensa kans. Kaikki ei tunne niitä isovanhempiansakkaa, jotka ny yleensä on niitä ensimmääsiä pois nukkuvia, luonnollisen kuoleman kautta.

Mihinä vaihees se luonnollisuus sitte sallitahan ja mihinä ei? Lääketiere, eläämillä ja ihimisillä. Eikö siinäki mennä osaltansa siihen luonnonvalintahan ja luonnollisuutehen, ku hoiretahan sellaasta mihinkä luonnos kuolis?

Ajatelkaapa vaikka synnytystä tai poikimista. Naiset on vuosisatoja kuollu siihen synnyttämisehen, jos mukula on ollu vaikka vääräs asennos, sitä ei sieltä oo pihalle saatu oikeen kesken, ei oo leikattu, tai jos on leikattu, niin siihenki on kuoltu. Koska silloon on vain leikattu auki ja otettu pois se mikä siä on ollu, iliman lääkkeellistä apua.

Olisko sen Rutunki pitäny antaa kuolla siihen poikimisehen siinä vaihees, kun vain pää näkyy.

Ja nyt joku sanoo, että ittehän sen siemensit. No, mutta Luonnos lehemä asuu laumas, johona on sonni. Ja sonni ei kysele, että teheränhänkö tänä vuonna vasikka, eikä se lehemäkää. Koska sillä on luonnollisesti kiima-aika, joka ohojaa sen käyttäytymistä siihen suvunjatkamisehen. Sonni astuu ja lehemä poikii, luonooski kerran vuores.

Siä luonnos se olis saattanu teherä sitä poikimasta päivä tolokulla, kunnes olis kuollu ittekki siihen hommahan. Rupiaahan se sisälle kuollu vasikka jo märäntymähänki aikansa kuluttua, kun on puoliksi tulos ja puoliksi sisällä, muttei oikiastansa kummaskaa.

Meinaatteko, että se on kaunis kuolema? Kivutoon kuolema? Tai se, että susi syö, aloottaa takapäästä, sillä tajuussansa olevalla eläämellä?

Elämä on harvemmin kauhian kaunista.

6 kommenttia:

 1. Sinä sen Kati sanoit.
  Joskus aatellu notta noille toisiaattelijoolle olis hyvä jättää hoitamatta kiire vaivoja notta tulis kiire haluamaa luonnollisuutta. Ku on kinttu poikki tms ni antaa kärsiä sen tilalta että saisiva hoitoa. Tai jos sairastavat syöpää niin ei hoitoja...luonnollista kuoleman läheesyyttä vaan...Hyi mua

  VastaaPoista
 2. Juuri niin osuvia huomioita! Itse syöpäsairaan viimeiset hetket ja kuoleman nähneenä, ei ne opiaatitkaan auta ja tässäkään ei hoitaja muilta kiireiltään edes joutanut pistämään...että sellaista, itse valitsisin sen armollisemman lähdön, enkä pitkää kitumista.

  VastaaPoista
 3. Ei kai sen niin väliä millainen kuolema, kun on vaan ensin elämä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä kirjoituksestasi. Minä istuin anopin sängyn vieressä, pidin kädestä ja rukoilin, kun hän odotti luonnollista kuolemaa. Olen joka päivä navetalla, siellä synnytään, sairastutaan, tervehdytään, eletään ja kuollaan. Kuka minun päätöksestäni ja kuka joskus yllättäenkin itse.

  Rakastan katsantokantaasi. Se on niin elämänmakuinen ja selvä. Totta. Kiitos ja voimia.

  Oheen liitän ajatelmani siitä, kysymyksen jokaiselle, silloin, kun siellä on joku siellä sängyssä sitä luonnollista kuolemaa odottamassa.

  Tuletko käymään vielä
  kun makaan sängyssä
  vain pienenä kohoumana lakanan alla
  Suu auki
  Vain hiljaa hengittäen
  Jutteletko
  vaikka näyttää että en tajua
  Kun en vastaa
  vaikka kuulen
  Tuletko käymään vielä
  viivytkö
  istutko sänkyni vieressä
  kierrätkö kehää
  käveletkö
  yskitkö vaivautuneesti
  vai jutteletko
  kuvitteletko ilmeeni
  sanani
  hymyni
  Tuletko käymään vielä
  kun silmäni eivät enää kohdistu
  hengitykseni korisee
  enkä enää vastaa
  Syytätkö minua jostain
  vai oletko antanut kaiken anteeksi
  Senkin
  että olin vain pieni ihminen
  jolle ei oltu enempää ymmärrystä annettu
  Laulatko lauluja
  Niitä omiasi
  vaiko niitä minun
  Niitä mistä minä aina tykkäsin
  Tuletko käymään vielä
  viivytkö
  kun raja on lähellä
  enkä enää koskaan palaa
  Kun en enää katso taakseni
  eteeni
  enkä sivuilleni
  Pidätkö minua kädestä
  kun astun rajan yli
  Tuletko käymään vielä
  viivytkö
  kuin kevätsade koivunoksassa
  Kasteleeko rakkaus silmäkulmasi
  vieriikö poskille asti
  Ajatteletko
  kiitos
  nyt lähtee rakas ihminen.

  Johanna Niskanen 2015

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että ihan itkeä piti kaikki kipeät muistot anopista ja vanhemmistani tuohan ilmenee runosta,tulin kävin ja pidin kädestä juttelin myös syöpään kuolleelle ystävättärelleni joka välillä tajusi ja välillä ei itkin lehmiä ja vasikoita jotka ovat vuosien saatossa menehtyneet itkin kaikkia.Luonnollisen kuoleman saaneita.Toivon että itse kaadun saappaat jalassa.

   Poista
 5. Kiitos kaikille. Niin asiaa. Jopa pienen kissinpojan vuoksi vuotaa kyyneleet. Ämmyt oli rakkaita, omat ja vieraat, kuolematkin erilaiset, elämään kuuluvat. Silti piikki olis paras tapa mennä, ihminen hiipuu tai ponnistaa viimeisen henkäyksen, eläin turhan usein kouristaa ja seuraajalle jää arpi sieluun kärsimuksen näkkemisestä.
  Luoja meille rakensi ravibtoa varten systeemin, jonka jotkut inhimillisti kuin pieni lapsi ,sillä lapsellistahan touhua noi on. Siitä kasvetaan yleensä aikuiseksi. Rääkkäysjutut on asia erikseen, joita valitettavasti on tullut esiin.

  VastaaPoista