Sivut

torstai 3. joulukuuta 2015

Hyvä maatalousvirasto

Hyvä maatalousvirasto, tai paremmin tunnetulta nimeltä Mavi. 

 

Son aina yhtä mukava lukia näitä uutisia, että tukien maksatus siirtyi viikolta tämä viikolle jotakin , koska olemme niin yli työllistettyjä ja tietokoneemme ovat ruuhkautuneet ja muutankaan ei ny oikeen olla keriitty ja oikeastaan ei huvittakkaan.

Kiitos teille taas tästäkin uutisesta.

Oon oikeen ajattellu, että onkahan tänä vuonna tullu minkäälaasia hyviä uutisia koko paskan maataloutta kohtaan? Joskus, niinkun nytkin pistää miettimään, että eikö ne mavin ihimiset ja muukaan Suomen kansa syö, vai eikö nyky ihminen tajua mistä se ruoka tuloo?

Saanko kertua yllättävän uutisen, se ei tuu kaupasta.

Sen tuottaa joku, jonka ammattinimike on maanviljelijä, ja alanimikkeenä on, niinku vaikka meillä lyspykarjatilallinen, toisella saattaa olla puutarhaviljelijä ja joku on lihakarjankasvattaja. Mutta ilman meitä se ruoka ei sinne kauppaan ilmesty ittekseen ihmisten ostettavaksi.

Ja sitten kerron sellaasen ultimaattisen uutisen, maatakaan ei voi viljellä ilman rahaa. Kaikkai yritystoiminta vaatii rahaa. Sitä, että tiät, että sitä tulee ja koska sitä tulee. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se helepottaa elämää kummasti, niin että tälläänen typerä maanviljelijä voi jopa kuvitella olevansa onnellinen, kun saa sitä tillelle.

Tänä vuonna on meille piretty palopuheeta siitä kuinka pitää budjetoida.

No, minäpä budjetoin, niitten ennakkotietojen mukaan koska sitä rahaa, joka on korvaus huonoista tuottajahinnoista, että ruoka olis hapalaa kuluttajille kaupas.

Nyt voiskin sitte joku muu kertoa mitä iloa on budjetoinnista, kun sinnekkin pitäis olla laitettunu, että tällöin saan summan X rahaa ja maksan sillä laskuni ja lainani, jos sitä rahaa ei silloin tuukkaan. Koska on päätetty, että emme ehdi silloin.

Mustakin on alkanut tuntumaan, että emmäkää enää ehdi.

Navetan ovi tuntuu joka aamu aina vain vastemmielisemmältä, koko navetta on yks murheenkryyni, näen siitä yöllä painajaasia, lehmistä ja niiren hoirosta, ja siitä, että ne tarvii sitä rahaa, josta kukaan ei tiä koska sitä saapuu.

Kenenkä muun palkka on jossain ja maksetaan, ku jaksetaan?

Kaunko tuottajan tarvittee jaksaa?

Sinä päivänä, kun minä lopetan tämän maanilveilyn istutan joka pirun peltopläntin mettällä. En kasvata ainuttakaan porkkaana tai perunaa, en ota yhtää lammasta tai vuohta, enkä anna kyllä kenenkää tuorakkaa niitä niihin plättiihin lairuntamahan tai että niis joku kasvattaas mitään.

En ole katkera mutta kumminkin.Vitutus käyrä korkialla, näillä mennään katkeraan loppun asti. 

6 kommenttia:

 1. Sulla on erinomainen kyky muodostaa järkeviä sanoja ja lauseita asiasta, joka koskettaa ja v1tuttaa kaikkia alkutuottajia. Hyvä niin vaikka eihän sanat paljoa lohduta, kun laskupino vaan kasvaa. On tää kyl aikamoista ihmisoikeuksien polkemista. Simputus on puolustuvoimissakin ollu kielletty jo pitkän aikaa.

  Ja julkisuudesa olevat tukisummat on sellaisia, että "tavalliselle" ihmiselle ne ovat käsittämättömän suuria summia - pienen tilankin tukipotti on monille parin vuoden bruttopalkka. Ihmettelevät sitä sitten suureen ääneen ku toiset saa semmoisen ihan tosta vaan. Kateuden ku sais energiaksi muutettua, niin ei tarttis OL3:n valmistua koskaan (niinno ei se kai valmistukaan!)

  Ittensä ja elukoiden takia tässä kai jaksetaan, ei työtä arvostamattoman kuluttajan, joka vaan sitä halvinta aina haalii. Raha on piukassa monilla, toisaalta sitä tuntuu joillekin kertyvän niin, ettei pa5kalle taivu!

  Mää jäin päivätöistä pois keväällä ja ainakin tähän asti oon nähny painajaisia sinne jääneistä tekemättömistä töistä ja kovasta stressistä. Palautuminen kestää kauan. Maataistelustakin oon painajaisia nähny, mutta ne liittyy yleensä pelkoon siitä, mikä kone seuraavaksi laukeaa. Mä NIIN oon kyllästyny niitä korjaamaan, kun tarttis jotain muutakin ehtiä. Mutta toisaalta nyt on rankempaa, ennen sentään pääsi kolmeksi päiväksi viikossa muihin murheisiin, nyt on tätä samaa päivästä toiseen.

  Alkuperäiseen aiheeseen - ihmiset näitä asioita hoitaa virastoissakin. Eikö ne osaa tehtäviään, eikö kukaan osaa neuvoa? Ei kai kukaan muuten noin vetelästi töitään tee, kaikki ainakaan?

  VastaaPoista
 2. Terkkuja täältä punaviher-kuplasta!

  Itekin yrittäjä ja ymmärrän harmituksesi, mutta mutta. Mun mielestä tää kohta tökkii vastaan tosi pahasti

  "Kenenkä muun palkka on jossain ja maksetaan, ku jaksetaan?

  Kaunko tuottajan tarvittee jaksaa?"

  Koska tuotahan se yrittäjyys on, siihen liittyy epävarmuutta koska se ei ole palkkatyötä. Eikä todellakaan ollut tarkoitus vittuilla millään muotoa, hyvää duunia te teette. Itse ehkä pyrkisin tulemaan lähemmäksi kuluttajamarkkinoita mikäli mahdollista sieltä alkutuotannosta. Koska isot tukkurit on niitä jotka teitä riistää ei me ehkä euroopan kalleinta ruokaa kaupoista ostavat kaupunkilaiset.

  terkuin,
  Mikko

  VastaaPoista
 3. Kuinka monelle yrittäjälle maksetaan tukia?Vuodesta toiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Niin kuinka monelle yrittäjälle sanotaan että tämän saat tuotteesta tai palvelusta mitä tuotat, makso se sitten yrittäjälle mitä tahansa sen tuottaminen. Vuodesta toiseen !!!!. Kuinka moni yristys suomessa saa yritys tukia vuodesta toiseen? Nokia taisis saada viime vuonna 200 miljoonaa euroa?

   Poista
 4. Kaikkia yrityksiä tuetaan. Niin Suomessa kuin muissakin maissa. Niistä ei vain pidetä niin isoa kohua julkisuudessa kuin maatalouden tuista. Plus että ukko just eilen luki uutisen, missä selvis, että työttömiä tuetaan vuosittain 6 miljardilla ja maataloutta 4 miljardilla. Ja kumpien tukemisesta julkisuudessa kohistaankaan...? ;-) Voi kun pystyttäiskin itse määräämään tai edes neuvottelemaan tuotteiden hintoja. Paljon mieluummin meistä jokainen tuotteista saatavilla tuloilla yrityksiään ja elämäänsä rahoittaisi kuin että myydään tuotantokustannuksia halvemmalla ja sitten toivotaan, että jonain päivänä ne laskuttajille varatut tuet lopulta tulisivat tileille, että pystyttäisiin polkuhintaista ruokaa tuottamaan vielä seuraavanakin vuonna. Tukien viivästyminen ei sitäpaitsi aiheuta ongelmia pelkästään tuottajille vaan tämän takia ahtaalle joutuvat myös konefirmat, rehufirmat, apulantafirmat, maatalouskaupat, eläinlääkärit jne...

  VastaaPoista