Sivut

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Rakas Rouva Raato
Meillä on lehemä, jolla on kauhian kaunis lempinimi. Son Rouva Raato. Eihän nimi lehemää pahenna. Se sai sen siitä, kun poikii viime vuonna ennen juhannusta, lykkäs tämän toiminnan ja sunnuntain kuniaksi kohtunsa pihalle.

Se tungettihin sinne eläänlääkärin ja puolen kylän avastuksella takaasin, vähä sellaasella asentehella, että kattotahan kuinka käy. Oli sen verran pihalla, ku lehemän kohtu vain olla voi. Eikä eläänlääkäri antanu mitää takehia toipumiselle, ompeli römpsän umepehen ja toivotti hyvää jatkua.

Sitä siihen päälle viä kalakittihin parit kerrat ja yhyren kerran tilasin viä tohtorin sen letkuttahan, että saatihin Rouva elevytettyä lypsävien kirijoohin.

Varsinaasen lempinimen se sai sitte lopulta siitä, että se ”hieman” tuoksahti kesä kuumalla, ne ompelehet takapuoles haisi, se sisälle tungettu kohtu vähä haisi, valutti sellaasta ehenan färistä talamaa tulehen. Siinä voi sanua, että koko lehemä haisi Raarolle.

Meirän lapsi viä aamuusin tapas tulla navettahan ”äiti autan sua ajahan lehemät pihalle”. Eevi hitahana otuksena oli viimeenen joka lähti liikkeelle, ja lapsi kovana lehemä ihimisenä lähti tallustahan se peräs. Lapsi vain on helekkarin herkkä kaikilla hajuulle, joten voitte kuvitella, ku se kyökkii kävellessänsä sen Eevin peräs käytävää pitkin mehehen ”Yööök” vain kuulua, ja meitä, hyviä vanhempia, nauratti. 

 

No, tämä kohorun ulos tulo sai aikahan sen, että Eevillä oli hieman sellaasta ylimääräästä tavaraa siä kohorun sisällä, kun olis siemennysten aika tullu. Sitä lääkittihin siihen, että saataas kohtu tyhyjäksi.

Sitte ku saatihin tyhyjäys operaatio hoirettua, tiinehtyminen takkus muuten. Mutta ku Rouva on niin kiltti lehemä, niin sitähän sitte uskosta on yritetty.

Rouva tykkää raaputuksista, sen kääntää isoon päänsä (son oikiasti isoo) tarkastelleksensa lypsäjän toimintaa, ja vähä siinä toivos, että saa sinne korvien välihin muutaman kunnon kyhynytyksen.

Palatessani sairaslomalta, siivosin pöytää Rouvan erestä, yhtäkkiä se käännähti muhun päin, työnsi päänsä liki ja siinä me ämmät sitte seisottihin hyvän hetken tervehtimäs toisiamme. Lomittaja nauroo, että lehemä ilime oli ”Hei, säki oot tullu takaasi”.

Itte ropeerasin Rouvaa pari viikkua sitte, ja löysin tiineyren, mutta valitettavasti viime viikon tarkastukses oli alakio karannu ja Rouva tyhyjä. Kyllä mä vähä niin arvelinki, ku erellis viikonlopun lomittajat sanoo, että hieho aitauksesta oli tullu yks hieho heittämällä ylitte ja hypänny suoraa ”sen ruskian lehemän selekähän”. Siinä rivis ny vain sattuu olehen muutama muuki ruskia lehemä, niin tajusin vähä myöhään kuka tämä ruskia lehemä on.

No nyt sitte päästähän taas tähän järkevähän ajatteluhun. Rouva Raato on poikinu reilu vuosi sitte, sillei oo enää hirmusti maitua. Mutta se on lypsäny viimeesen 12 kuukauren aikana 12 tuhatta kilua maitoa, ja on kauhian mukava lehemä. Elikkä mitä teköö Lakson emäntä? Suunnitteloo siementävänsä kerran, ja jos uusii niin vien sen sonnin kans laituumelle, elikkä laitan umpehen melekeen vuoreksi.

Koskahan sitä oppiis, että joskus tarttis ajatella talourellisemmin? Rouva Raaron hinta ei oo vain rahas mitattavaa. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti