Sivut

lauantai 6. helmikuuta 2016

Emäntä lomaaloo
Tein sen, varasin tuos ennen vuoren vaihretta ittelleni matkan Leville, isännän, kakaran ja lehemät ja muut karvaaset eläämet jää kotia siksi aikaa. Minä pirän hermolepua.

Mitä hermolepua? Tiettekö mikä vaiva on sen ämmän lähtiä sinne lomalle? Mikä työmaa etukätees valamisteluunensa, että kotona pärijäthän viikko, kun sinet oo siä paikalla pyörittämäs koko sirkusta tirehtöörinä?

Ensi alootat sieltä tuvasta, kattot, että pakastimes on leipää, että saavat aamupalan tehtyä, kattot, että on voita leivän päälle. Etton kinkkua ja juustua, ja pakkaases viä lisää jos pääsöö loppumahan. Muuten ruoka puolehen en oo panostanu, mullon pieni kutina puos, että pelastava mummo saapuu ja häätää nälkäkuoleman pois Laksonperältä, passaa ipanan ja isännän paremmin, ku minä itte. Siivonnu en, ku en oo ehtiny.

Mutta se työn määrä siä navetalla, mikä tarttoo teherä.

Helepommalla pääsis, ku olis vain jääny kotia, ekkä ajatellukkaa lähteväs mihinkää.

Ensi vahtaat silimä kovana solulappuja, että eikai vain meinaa keikahtaa huonompahan suuntahan, että jos oonki siä Tuikus istumas justihin, ku Valio muistaa mua viestillä, että tankki solut on niin ja niin palijo. Onko se marahollista ja jos on,niin mitä teen? Mikä on mun suunnitelmani asian suhtee sieltä tuhannen kilometrin päästä?

Heilutit plättypannua, suunnittelit ketä menöö erikseen ja ketä ei. Hoirit muutamat tulehrukset, sitte testasit ne, ettei kenenkää tää vain tarvi asian suhteen vaivootella.

Kattoot ketä poikii, ja koska poikii, poikiiko ne sillä aikaa, vai menöökö siihen, ku tuun kotia. Kuka rekisteröö vasikat, jos ne poikii, keksiit nimetki jo etukätehen, jos ne vaikka sattuu poikimahan. Mitä teette jos ne poikii.

Siivosit kaikki paikat, lähtien navetan kaapiista ja hyllyystä, ne onki tarpeellisia olla siistit ku et oo itte niitä vahtaamas. Suunnittelit peseväs vessanki viä, jos vaikka joku vieras haluaa käyrä iä, ku et oo kotona.

Kysyyt isännältä sata kertaa, että onko siiloos ny täysrehua ja onko laron siilos rypsiä. Voikko käytä kattomas ja tilata lisää, vaikka se sanooki, että kyllä ne riittää, niin tilaa silti, ettei lopu, ku en oo kotona.

Kekkä vois olla sillä aikaa kiimas, mitä niiren kans teherähän, jos ne on kiimas. Tilatahanko semmari vai vierähänkö sonnille, mille sonnille vierähän. Muistakaa laittaa sonni päästä kii, ku viette lehemän ja otatte pois, vaikken eres tiä onko ne tulos kiimahan. Antakaa olla lypsyn väli, ja yöksi voi vierä viä päälle, että on varmasti polokenu sitä lehemää tarpeeksi.

Sitte murehrit vasikoota, jos mä lypsän ny nuo tankkihin niin erikseen menevä maito ei riitä, tilaanko maitojauhetta. Montako pussia tilaan sitä, että riittää sitte varmasti, onko sitä jemmas, että päästätähän eres siihen asti, ku uuret tuloo. Isäntä jo sanoo, että meinaakko, että en osaa itte sitä tilata, jos totta puhutahan niin meinaan, ettei se muista koko asiaa navetas tuvanportahille asti.

Tilaasinko eläänlääkärin tiistai aamuna koettahan HulaHulaa onko se tiine vai ei, Valion tiineystesti näytti eitä, mutta mun silimäni näyttää sen perää luurates kyllää. Tarttishan mun tietää, en kerkiä orottaa sinne ku oon itte kotona.

Teurasauton käskin perua, ettei saa tulla ens viikolla, vaikka Likusterin merkit tuliski, kuka ne sille korvahan laittaas.

Välitysvasikooren kortit tulostin jemmahan, tulostimen päälle, jos ne haettaas. Niillon merkit korvis, ne osaa isäntä ittekki luovuttaa tää iliman mun ohojeestustani.

Ohojeestin jopa siitä, että mihinkä aikahan päivästä ne työt pitää teherä, pitkin ehtoota ei sovi kukkua, kun kakaraki pitää huolehtia maata, eikä mummuulle voi kaikkia vastuuta siitäkää siirtää, vaikka mielellänsä ne miehen käyki tällääsis asioos pelastamas. Aamu heräämisistäki oon palopuheen jo pitäny ja varmahan huomaan siä Alppitaloski pimpahtavani ylähä viireltä ja sitte seittemältä, herättähän isäntää, että nyt herättähän kakara kouluhun....

Rentouttavaa tämä lomaalu....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti