Sivut

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Mielipire se tämäki
Oon täs lueskellu vasemiston Li Anderssonin kannanottoa mitä Suomalaaselle maatalourelle pitääs teherä, että saataas toteutettua se Keskustan vaalimainoksen rallatus ”Suomi kuntoon”.

Ensimmääsenä se olis kieltämäs parsinavetat. No, jos ny tuosta lähäretähän liikkeelle, niin tuskin niitä ny kukaa enää intopiukiana on rakentamaskaa tähän maahan. Kyllähän meki, lehemänpitäjät, se ollahan tajuttu, että ei se ny enää oo se nykypäivän juttu. 
  
Heti solis leikkaamas niiltä parsihelevetin lypsäjiltä pois Eu-tuet ja siirtämäs niitä aktiiviviljelijöille, mitä se sitte ikinä mahtaa tarkoottaakkaa. Eikö me sitte vilijellä aktiivisesti, kun koetetahan niitä reipasta viittäkymmentä lehemää siä parsinavetaski ruokkia?

Tosin siinä sitte pilikahti seki päähäni, että mihinkäs mä sitä tukiakaa enää sitte tarvisin, kun suoraa Suomeksi sanottuna ei tätä hommaa millä vilijan vilijelyllä pyöritettääs etehen päin, tarvin sen maitotilin vaikkei mulla olis yhtää lehemääkää.

Mitähän se samaanen täti ajattelis, että meki ruvettaas tekehen tää sitte työksemme? Onko sen mielehen pilikahtanu sellaanen asia, että tarvis ne työttömiksi jäävät maajussit, tai miksi jyvävasarooksi jollaki sivulla meitä ny satuttihin kuttumahanki, työllistää jollaki tavalla.

Vaikkei me vilijeltääskää, niin kyllä me silti jäärähän olemahan. Ei me hävitä mihinkää samalla, kun meirän elinkeino ja elämäntapa vietääs, maharollisuus ittensä elättämisehen ja tavallansa myös siihen ihimisarvohon. Sillä kyllä se monella maalla kasvanehella pakkaa olemahan se ihimisarvonki mittari se työnteko.

Tai jos turpeen tuotanto pitääs lopettaa kerrasta. Mistähän se samaanen henkilö ajatteloo ja kuvitteloo sen lämmön sen kerrostaloo kämpän patteriihin tulevan? Tai sähkön töpseliihin? Ne vaatii vähä muutaki, kun sen, että vääntää sunttia suuremmalla ja laittaa töpselin seinähän.

Se yrinvoimako sitte on kauhian ekologinen ratkaasu? Tai ulukomailta tuotettu kivihiili?

Mistähän se samaanen täti ajatteli, että neki veroeurot, mitä näitten alojen ihimiset työllänsä tämän valtion kassahan kilautteloo, kerättääs, jos suuri osa Suomalaasesta maatalouresta lopetattaas? Sillä ihime ja kumma, meki ollahan maksettu joka vuosi niitä, viime vuonnaki, vaikka tuntuu, että ojahan menöö ja lujaa. Oletettavasti tältäki vuorelta.

Niilläki rahoolla on kustannettu ny vaikka kyseesen Lin opiskelu täs maas, ja aika monen muunki. Onko ne niin turhia rahojako ne on, että niitä ei tarvita tämän maan ylläpitohon. Meirän yhteesehen hyvinvointihin, joka kylläki tuntuu olevan kohtalaasen huono, jos vähäki seuraa ympäristyänsä ja uutisia.

Emmä sitä tarkoota, että kaikkien pitääs olla sen fyysisen työntekijöötä, mutteipä vaikka ny nuolle poliitiikolleekkaa näytä ylenmäärin nuota pallia olevan tarijolla. Kukaa ei tarvi määräänsä enempää pankinjohtajia, tai insinööriäkää.

Mutta yllättävää kyllä ihimiset syö joka päivä, ja sen ruuan tuottaa niille joku nimetöön henkilö haalarissaansa, toinen navetas, joku sikalas tai lampolas, yks puomirin ratis.

Maanviljelijöitä on muuallakin, kun Suomes, miksei muut maat ja niiren poliitikot käy yhtä kärkkähästi niiren niskahan? Vai onko niin, että täälei kukaa syö ruokaa, mutta Euroopas syö?

1 kommentti:

  1. Ihan uskomattoman hyvä teksti! En olis ite osannu paremmin ilmasta.

    VastaaPoista