Sivut

torstai 15. tammikuuta 2015

Ehkääsy kuntohon

Oottekos muuten huomannu maatilalliset, varsinki eläämiä omistavat, laittaa ehkääsy asiat kuntohon tulevaasuutta ajattellen? Ja onnettomuurekki vois sitte ehkäästä samahan syssyhyn, ja sairastumiset. Non kuulkaa tällä menolla kielletty maatilan asukilta.

Ai, miks mä näin kirijootan? No siksi, että ny eletähän näillä näkymin viimeesiä aikoja, tai no , eihän se tavallansa oo varmaa viä, mitää ei oo päätetty, mutta Suomen päättäjät ku tuntoo, niin peli on kuulkaa menetetty. 

Lomitukses eherotetahan kesäkuulla siiryttävän sellaasehen järijestelyhyn vuoren 2016 aluusta, että tilallinen tiinehenä oleva ja lapsen saava äitee saa kuus kuukautta äitiyslomaa. Muillahan se pysyy siinä yhyreksäs. Mutta mehän ny vain ollahan kotona, ja levitetähän persettämme, emmekä tee mitää, niin ihan hyvin voi vähä leikata tälläseestä oikeuresta. 

Mihinkä hittohon sä laitat sen vauvan siinä iäs, jätäksä sen äitiysloman aloottamisen siihen päivähän, että  pusket sen muksen pihalle, askares välis, soitat lomatoimistolle, että ny saa tulla. Että saat sen puolen vuoren ikähän, ku lomat on lusittu. Tierättekö, että sellaasta ei nyyttiä ei saa viä oikeen mihinkää hoitohonkaa viä siinä iäs? Otetahanko se töihin mukahan, traktorihin könköttähän. Laitetahanko vasikan karsinahan lypsyn aijaksi?

Tai toinen juttu, ei kannata sairastua. Oli sulla sitte syöpä tai vastaavaa, niin solis sitte kolome kuukautta mitä saat vuores pitää lomaa. Tippapullo mukuna vain sinne töihin, loorihin voi kyölätä, jos sille tuntuu. Vältä siinä sitte bakteeria. 

Tai jos sullon jalaka poikki, saahan se toinen sut nostettua traktorin etukuormaajalla sinne toisen traktorin hyttihin, jos tarve vaatii. Istu siä sitte koko päivä, mitä turhaa tulla välillä pois. 

Eläänyksikkömäärääki on esitetty sen verran nostettavaksi, että pitää jonnin verran niitä eläämiä ollakki, että sitä lomaa ja lomittajaa sitte eres saa. 

Mua vähä murehruttaa taas. Meirän tilallisten puolelta. Olisin mäki,ehkä saattanu mukulan teherä viä, muttei mulla oo ketää, joka sitä sitte hoitaas, ku olisin askarehilla, eikä sitä vissihin oikeen soveliasta oo yksin tupahan jättää, nykypäivänä. Ennen oli ennen. Silloon tehtihin mitä oli pakko, nyt saat sosiaalitoimen perähäs, huono äiti.

Ehkä ne on päättäny ehkäästä tää maaseurulla väestön kasvua, olihan siitä joskus Maaseuruski juttu, että tää ollahan vanhoollisia, on suuremmat perheet ku muualla. Me kuollahan sukupuuttohon.

Lomitusasiat vois, ehkä, ratkaasta omalla työntekijällä. Mutta mistä löyrät sellaasen johon voi luottaa, jolle sun ei tartte teherä niitä töitä valamihiksi. Ja joka tuloo silloon ku pitää, ja teköö niinku on sovittu. On siinä taas miettimistä pienelle ihimiselle. 

Joskus tuntuu, että raja se munki jaksamisellani on. Koettakaas ny teherä kerranki hyviä päätöksiä, meiränki eruksi, äläkää aina vain leikakko ja ottako pois. 

 

1 kommentti:

  1. Lomitusrahat on varmaan annettu kaltoin kohdeltujen kissojen hoitokulujen kattamiseen. Priorisointi pelaa.

    VastaaPoista