Sivut

lauantai 21. huhtikuuta 2018

Suomalaisen tuottajan puolesta
Täs on nyt päivänä muutamana saanu lukia kaiken maailman medioista ja facebookin sivustoolta, uutisia siitä, kuinka mairon hinta tuottajalle tippuu. Ilimeesestikki asia on hyvinkin otta, sitä ei voi kieltää, ja eihän se kestää hyvälle tunnu, että tiät, että tillipussis kevenöö taas.

Mutta se ottaa silimähän, ja miksei vähä hermoohinkin, että saa myös lukia niitä, että nyt kaikka boikotoomaan Valioa, että ei osteta enää sen tuotteita.

Se ei kuulkaa oo oikia ratkaasu asiaan, sillä ei nousen kenenkään Suomalaasen tuottajan saama palakka, koska pakkaahan se vähä olla niin, kun yks näyttää suunnan, niin kyllä ne muutkin seuraa peräs. Koska samasta maitotuotosta me meijeristä riippumatta täälä taistellehan.

Maitotuotto on se mistä se meirän palakka muorostuu, sen perusteella tuottajjalle voiraan maksaa enemmän tai sitte, niinkun nyt ilimeesesti, vähemmän. Tämä kyseenen tuotta vain on eri tuotteilla erilaanen, purkkimaito ei oo kellekkää kultakaivos niis litran purkiis, mutta se on oltava valikoomas, että maitoa saaraan markkinoille ja pysytään kansa tietoosuures.
Toisis tuotteis, kuten esimerkiksi Proteiinirahkoos, se taas on huomattavasti parempi, elikkä siitä meijerit saa paremman tilin.

Sitte on moitittu, että herra ei tajua tavallista tuottajaa. Valiokin kyllä on meirän tuottajien ittensä omistama Osuuskunta, meilläki Lakson kans on oman Osuuskuntamme MaitoSuomen osuuksia, maksuja on kerätty joka kuukausi maitotilista suoraa, niiten oo tarvinnu eriksensä ostaa, näitten osuuksien arvolla omistamme osan valioa. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Ja meirän meijeriis on niistä ”rivituottajista” koottu neuvosto minkä kesken jourutaan tällääsiä, välistä hyvinki vakavia ja epämieluusia päätöksiä tekemähän. Niitä ei siis päätä joku herra helsingistä yksistänsä, vaan siihen osallistuu hyvinkin palijon ihimisiä ympäriinsä.

Eikä täälä meirän rakas Suomi oo ainut tekijä tähän tämän hetkisehen hintahan, vaan siihen vaikuttaa maailman markkinat. Ne lähinnä saneloo, mitä tääläkään pystytään maksamaan.

Suomi olis hyvin omavaraanen mairos ja lihaskin, jos tänne ei tuotaas tuotteita ulkomailta, mutta tänne tuoraan, maista jossa on on ensinnäkin halvemmat tuotantokustannuset kuin täälä. Ja ihimiset ostaa, koska hinta kaupaskin on halavempi. Meijeriistä Valio on lähinnä yksin hoitanut sitte taas sen mairon ulosviennin, mikä erellisistä syitä johtuen, on täälä ylimääräästä.

Venäjä pakotteet teki jo tähän vientiin aikanansa suuresti hallaa, kauppa sinne on aikalaillakin pysähtynyttä. Taitaako jäätelö olla ainut mitä sinne sais vierä. Uusien kauppasuhteiden luonti muihin maihin ei käy kären kääntees, vaan vaatii vuosien työn, kertomisen, että meirän tuote on kuulkaa maailman puhtahin, ja siltikään se ei aina tuo tulosta.

Jokaanen Kuluttaja vois osaltansa parantaa jokaikisen tuottajan asemaa, meijeristä ja teurastamosta riippumatta, ostamalla vain Suomalaisia tuotteita, ja niistä niitä meijerien omia merkkejä, ei kaupanmerkkejä, koska ne on hyvinkin kilipaalutettuja ja usiemman kerran vuores vielä, niihin harvemmin saa mitään pitkää sopimusta, minkä varahan kukaan voi laskia piremmän päälle. Ja olettaa voirahan, että kun näitä kilipaalutuksia teherähän on kaupalla olemas hintataso minkä se maksaa tuotteesta, ja sen saa se joka halavimmalla tarijuaa sillä kertaa.
Että loppu kaneettina vois sanua, että osta suomalaasta, se on puhurasta, rakkaurella tuotettua (ainaki minä rakastan lehemiäni enemmän, kun ittiäni tai Laksoa välillä). Tietysti toivon, että valittet Valion maitopurkin hyllystä, mutta oikiasti kunhan se on Suomalaisen Meijerin omaa maitua, niin lopulta sillä on suurin merkitys.

2 kommenttia:

  1. Hyvin on sanottu, vähän kun olisin ite kirjottanu.

    VastaaPoista
  2. Juuri näin, minä ainakin ostan suomalaista ja Valion tuotteita

    VastaaPoista