Sivut

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Kirijallisia töitä
Luin siinä joku päivä Maaseurun Menneesyttä (sillä tulevaasuuttahan sillä ei juurikaa oo, on vain se menneesyys ja ne hyvät aijat). Siä oli juttua siitä, kuinka kukaa täs Suures Suomen maas ei tiä ja osaa sanua, että mitä kaikkia sen maanvilijelijän on oikiasti kirijattava ylähä.

Neuvojaa on monenlaasta, on maitotilaneuvojaa, vilejelyneuvojaa, sitä neuvojaa joka tekee sulle kaiken maailman kannattavuuslaskelmia, neuvojaa joka neuvoo, jotta kannattaako sun muuttaa jotaki sun tilallas vai jatkakko samalla mallilla. Ja ties mitä neuvojaa, tuskin osaasin nimetä kaikkia vaikka kuinka yrittääsin.

Jokaanen osaa näköjänsä sitte sen oman kapian alansa, eikä yhtää mitää muuta. Se maitotilaneuvoja osaa neuvua sua mitä lippua ja lappua täytät sinne sun maitotilahas liittyen. Mitä sulla tarttoo olla jos sulle tuloo se kuuluusa tarkastus ja sun tarttooo esitellä ne sun hienosti, monehen kertahan ja viä muuallekki lähettämät asiat.

Ookko ny varmasti kirjannu tankin lämpötilan ennen ja jäläkeen lypsyn? Onko se sulla siä maitohuonekalenteris ja näkyykö ne varmasta Valmasta, ja näköökö ne varmasti kaikki jokka haluaa, ja ethän vain näytä jonku muun Valmaa etkä omaas. Onko sulla ny varmasti näyttää maitoauton kuittia, että sulla on varmasti haettu maitua tankista, ekkä oo huijannu siinäki asias.

Säilytithän kaikki rehukuitin vähintänsä viis vuotta, että voit toristaa ostanees rehua sieltä A-rehulta tai muusta sellaasesta paikasta joka täyttää vaatimukset. Mikäs siinä, että niistä vaatimuksistaki ollahan kovasti menemäs siihen suuntahan, että jos rehukuormas tuloo sun tilalles linnunkakkaa ja sieltä salmonella, niin oma vika, mitäs ostit, olisit ostanu muualta johona sitä ei oo. Kaiva kuvettas.

Peltopuolen neuvoja osaa sitte neuvua mitä sulla tartoo olla suoritettuna ja kirjattuna peltopuolelta. Oothan merkannu ylähä minä päivänä isäntä kävi pellon reunalla kusella, meni kuulkaa silloonki typpiä ja fosforia maahan ylittyykähän rajat. Ja Muistithan kirijata? Varmasti.

Mutta ei oo olemas ketää sellaasta tai sellaasta paperia mistä voisi lukia, että mitä kaikkia sulla oikiasti pitää olla ylähällä ja kuinka.

Siinähän soittelet, kyselet ja vähä viä tierustelet ja monesta suuntaa, että mitähän sitä pitääs olla ja mihinä. Riittääkö, että on navetan kaapis kaikkien luettavana, vai täytykö viä maharollisesti lähettää vaikka naapurin Eskolle, että seki tietää, että meillon agrikaattii navetan nurkalla, ihan vain sen takia, että se pitää olla paperilla, se ei riitä, että voit kävellä sitä päin ja lyörä varpahan ja saara kipiää.

Joskus kuulkaa tuntuu, että kaikki muu on täs maailmas tärkiämpää, ku se itte lehemän hoito. Kunhan kaikki on paperilla hyvin ja niillon korvamerkit hännäski kiii, niin son hyvä, muusta viis.

Nyt on täytelty lomahakemuksia ens vuoreksi, vaikkei kukaa viä tiä minkämoonen lomituslaki tuloo olehen, niin Mela on jo määränny, että kaikki 26 lomapäivää pitää olla varattuna siinä hakemukses tai sun hakemus on puuttellinen ja et saa lomaa.

Ja sairasloma pitää varata kirijallisesti ennen, ku lomittaja voirahan myöntää? Ja varsinki ku hakemukses ei enää ollu kohtaa, että sen loman varaamisen voi teherä mun puolestani joku muu. Mitä jos mä oon tajuttomana teho-osastolla tai ollahan molemmin? Kuka sen varaa? Teenkö avoomen hakemuksen konehelle, mihinkä saa lisätä käsin päivät, jos satun kuolehen ja tarvitten lomaa ittelleni hautajaasieni ajaksi?

Joskus ihimettelöö, että eikö tää maas voi mikää mennä sillälailla, että teherän entisillä eheroolla, kunnes uuret tuloo? Onhan se kiva koettaa tietää, että koska pitääsin ens vuonna lomaa, koska sille mahtaas tuntua, ja koska on kakaran syysloma.

Eipä sillä varasin kaikki päivät isännän kans yhtäaikaa, kyllä meillon ny niin henuusta viettää vapaata yhyres ja miettiä mitä kirijattaas ylähä.

1 kommentti:

  1. Mäkin yritän pähkäillä niitä ensi vuoden säitä, kun kesällä joku pätkä olis kiva pitää vapaata... Kysäisenkin nyt, että miten ennustit ja oliko tuloksena mimmonen kevät ja kesä? Meillä kun ei teetä juurikaan juoda, niin on ne "taikakalut" vielä kaupassa ;)

    VastaaPoista