Sivut

torstai 1. lokakuuta 2015

Eherotuksen tekua
Selasin ja koetin kahalata siinä uutta ehortusta lomituksien muuttamiseksi, oikiastansa siinä ajattelin, kun niitä kahalasin lävitte, huonolla menestyksellä, että eikö koko paskaa voi lopettaa kerrasta? Ei tarttis kuulkaa teherä muutoksia muutosten perähän, sanoos, että soli ny siinä, antaa pärijätä omillansa.

Mitähän siitä kertoos...

Meillä ku on tuo 54 lehemää, parres, ja pari pihalla, nuorkarija päälle. Se tarkottaa, että markilla on noin 100 elääntä. Tällä hetkellä ne on laskenu siä, että meillä on työaika 7,5 tuntia kummallaki. Lomittajilla se ei taharo riittää, varsinkaa jos ne on kaksin töis, niin kahareksan tuntia teköö tiukkaa päiväs, että pääsevät siihen. Uuren esityksen mukahan yks lomittaja hoitaas pääsääntöösesti työt.

No olisko se sitte meillä vaikka 16 tuntia päiväs? Vai tarkoottaasko tämä sitä, että ku niitä päiviä piti pitää 20 yhtäaikaa vuosilomista, niin toinen tekis joka tapaukses ne vuosilomapäivänsä navettalla?

Tai se, että ne lomat pitääs anua hyvis aijoon, ilimeesesti vuoren aluus, että koska pirät minkäki, yllättävät sairaslomat olis kuulemma maharottomia. Miksikö, koska ne pitää anua aijoos.

Hautajaasia varte ei enää sais sijaasapua, isännän sukulaasetki asuu pääosin Savos ja Etelä-Suomes, voitteko laittaa meille tietua alaku vuoresta jos ootte seuraavan vuonna kuolemas, ja tarttis tulla vaikka arkkua kantahan, koska askares välis ei muuten eheri. Omaki suku on sen ikäästä, että kuoleminen rupiaa olehen luonnollisempaa, ku eläminen.

Sairahan lapsenkaa hoitamisehen ei sais sijaasapua. Siinä voi olla äiteillä ja isillä kova paikka, jos sullon vakavasti sairas mukula ja son sairaalas, sä oot navetas ja muksu on siä. Son sitte sun häpiäs, että et pysty organisoomahan niin, ettei muksuja tuu tai ne ei sairasta. 

Son kuulkaa kova paikka jättää vaikka vain se oksennustauriski oleva tupahan yksin ja sanua, että tuos on fati, sihtaa sinne, mä meen ny lypsylle ja tuun, ku son tehty. Et voi aamulla muutankaa soittaa kellekkää, että et tuu töihin tänää, ihan ilimootus luontoosena asiana. 

Ja jos satut olehen karijatilallinen siinä iäs, että tarttoo mennä armeijahan, niin se ei oo mikää syy sijaasapuhu. Siinä laitat sitte lehemille lomautuslapun, että homma jatkuu puolen vuoren päästä, sammutat vähä niinku tietokonehen ehtoolla ja avaat sitte, ku tuut. Ei taira mennä näin tosi elämäs.

Ja se tilallisen on järijestettävä itte varajärijestelmä, jos ny vaikka satut kuolehen yön aikana, niin se anomus seuraavaksi lomaksi voi kestaa pari viikkuaki. Tosin tuskiin siä navetas sitte parin viikon päästä on enää hoirettavaa.

No, tähän varajärijestelmähän. Kuka solis? Mun vanhemmat on jo ikä ihimisiä, isä kohta kahareksankymmentä, äitee seittemänkymmentä. Isännän äitee on työelämäs ja isä niin huonos kunnos, että siitei oo enää mihinkää. Oliskahan se sitte naapurin emäntä, perkeles, kun seki on töis, yksityysyrittäjänä.

Ymmärrän mä tietysti asian, mutta sellaanen juttu, että muilla yrittäjillä ei oo ensimmääseksi tää läänineläänlääkäri kaivamas sua sairaalasta letkujen päästä tai montusta ylähä, että kehtasikki jättää eläämes hoitamatta. Varsinki, ku ne eläämet tuntuu tänä päivänä menevän aina ihimisen erelle.

Nyt joku tuloo sanohon, että teilläki on koko vuoren ollu lomittaja. Niin on, eikä se iliman oo ollu. Melahan on tänä vuonna jomenny 6 tonnia rahaa, sieltä on tullu isännälleki päätöksiä, että terve selekä ei työs hajua, elikkä rikkiinäänen paska valamihiksi. Selasin lomituslaskuja mielenkiinnosta, ja päättelin kerta laskun suuruuresta, että vuosi on maksanu noin 20 tuhatta euroa. Sen lisäksi, että tuotos on tippunu tuhannella kilolla.

Siitä voi laskia vähä, kuinka ilimaasta se on. Silti oon tyytyväänen, että meillä on ollu se lomittaja, muuten me oltaas kuulkaa se otsikko Iltasanomis ”Eläinrääkkäys tapaus Ikkeläjärvellä”.

Tilakoot on kasvanu sen verran, että yks ihiminen ei tälläästä lafkaa yksin pitkiä aikoja jaksa hoitaa. 

Nyt tarttettaas sellaasta ronskia ihimistä asiaa ajahan, pitähä kerranki meirän puolia.

Ja lomittajienki puolia, niistä aika moni ei tuu näillä alueilla työllistymähän toisehen ammattihin, ku sitä työtä ei vain oo. Säästetähän, muttei sitte lopulta säästetäkkää, rahat vain menöö eri pussista. 


1 kommentti:

  1. Juurikin näin... Otetaan yhdestä pussista ja siirretään se toiseen periaatteella ja lisätään sitten sitä eläinrääkkäystapausten määrää puolella. Ehkä me suomalaiset ei tykätäkään syödä lihaa eikä kohta myöskään mitään kasviksia tahi vihanneksia tahi juureksia... Ei se ilmanen työ sielläkään maistu :/
    Lisätään siis työttömien määrää Suomessa ja kohta työttömyysprosentti 50. Niin... Missä olikaan ne veronmaksajat?

    VastaaPoista