Sivut

torstai 29. lokakuuta 2015

Syitä jatkaa
Tiettekö huomaa taas, että on joulu on  tulos. 

Televesio, kiitos ihanan Ylen, pursuaa kaiken maailman ohojelmia siitä, kuinka Suomi on paska maa eläänten pirollisesti. Tuntuu, että kaikki ajankohtaasohojelmat käsittelöö tällä hetkellä sitä aihetta, taas.

Kaikki on sallittua toiselta puolen, ja me ollahan vastuus kaikesta. Siitäki mitä teurastamolla tapahtuu.

En muuten kattonu niitä teurastamovideoota. Ai miksikö? Siksi, ku se teurastaminen ei ny oo sellaanen juttu, mitä haluan kattella silimät suurella muutenkaa, oon ollu siä Paimioski vierestä kattomas, kun ne teurastaa sonnia. Mielenkiinnosta, kun olin siemennyskurssilla.

Voin sanua, että olin torella ennakkoluuloonen, kun menin sinne, ajattelin, että pyörryn, oksennan sen teurastajan (ajatelkaa mikä ammattinimike) päälle, ne joutuu vähintänsä rahaahan mut jaloosta pihalle virkuamahan, ku yhyren katton ja menetän tajuntani järkytyksestä.

En menettäny. Soli omihin ennakko kuvitelmihin nähären siistiä hommaa, tosin täytyy sanua, että siä oli ne vanhat papat tekemäs sitä hommmaa, soli niin inhimillistä, ku teurastaminen ny vain voi olla. Toisen elämän lopettaminen.

Jonku senki on pakko teherä, Suomen laki kieltää nauran hautaamisen kotia, omille maille, ja Honkajoki lähettää laskun sulle, ku se hakoo sen raaron. Eikä se samana päivänä sitä hae, siä se kerkiää köllöttää navetan takana välistä usiamman päivänki, ennenku kukaa sitä kyytihin nostaa. Sekö ny sitte on niin kauhian hienua.

Mun tuottajana täytyy vain kuulkaa luottaa siihen touhuhun siä teurastamolla, minen voi, enkä kyllä oikiastansa haluakkaa, mennä kattohon, kun mun omat lehemät lopetatahan.

Se on vähä sellaanen pakon sanelema vaihtoehto, minen niitä jokaasta voi pitää tää, saati, että johonaki vaihees se elämän pitkittäminenki on jo eläänsuojelullinen asia.

Mä vain luotan ja uskon sokiasti, että ne lehemät ja sonnit saa sen arvoosensa lopun, käsittelyn siinäki vaihees, ku se loppu elämä on enää torella lyhyt. Hyvin ne on emäntää ja isäntää palavellu, ja niitä pitää siinäki vaihees viä kunioottaa
Niitten takia on tää monasti poraattu.

Sitte sä, joka oot koettanu parahas teherä, ainahan se ei onnistu, vai onnistuuko muilta, muis ammatiis? Mutta on eres yritett. Luet ja kattelet uutisia, kuinka se tuottaja on perkeles syyllinen siihenki mitä teurastamolla tapahtuu.

Kuinka syyllinen on se, joka kuvaa tuollaasta materiaalia, ja ei aiokkaa ilimoottaa siitä millekkää valavovalle taholla, vain orottaa, että saa sen ennemmin televisioihon ja pääsöö sitä kauttaa kaikkien iltapulujen kantehen kertohon tästä asiasta? Mikä on se vastuu?

Täs oon koettanu ny taas keksiä muutaman päivän syitä jatkaa tätä hommaa, minkä takia haluan teherä tätä? Onko siihen viä olemas syitä, miksi koetan tuottaa ruokaa, sillä sitä tarvitahan, olise sitte minkä maalaasta tahansa, niin sitä syörähän.

Ulukomaanen ruoka ei kuulkaa enää sitte oo yhtää halapaa, ku oma tuotanto Suomesta on alas ajettu, siihen ei kannata sokiasti luottaa, sitte valittoo myyjän markkinat.

6 kommenttia:

 1. Kiitos kirjoituksesta! Aiheellinen kysymys, tämä kuvaajan vastuu. Toivoisin, että siitä tulisi laajemminkin puhetta. Sensaationhakuisuus siinä menee kansalaisvelvollisuuksien ohi. Miten ne muuten osuvatkin sinne aina ja vain, kun asiat eivät mene aivan niin kuin yleensä? Miten laajasta materiaalista ote mahtoi olla? En pätkää nähnyt enkä haluakaan nähdä, puhun enemmän periaatteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se tietämättömyys aiheuttaa väärinkäsityksiä: kuvaaja ja materiaalin käsittelijä ilmoitti asioista myös virallisille tahoille ja teurastamot joutuvat vastuuseen. Materiaalia on vuosilta 2010-2015 ja sitä oli satoja tunteja. Sensaationhakuisuudessa oli kyse siitä, että asia saadaan laajan kansan tietoon ja yleinen kohu pakottaa ylemmät tahot (evira, valvovat eläinlääkärit, teurastamoiden johtajat) puuttumaan palkallistensa ja valvottaviensa toimintaa :)

   Poista
 2. Kiitos oli aiheellinen kirjoitus,satuin uutisissa näkemään pätkän (vahingossa) en yleensä katso.Mot ohjelmaa enkä muutakaan noin pahasti provosoivaa.Tuottaja parkahan saa kaikesta syyn niskaansa,Itämerestäkin.Tuo uusin villitys Älä syö lihaa tai makkaraa,menee yli minun käsityskykyni.Siitä vaan heinän ja koppiaisten kimppuun koko ihmislauma.Kai me tuottajat vielä jaksetaan vai mitä?Jaksetaanhan!!

  VastaaPoista
 3. No enpä ole tuota tullut ajatelleksikaan, että kotimaisen tuotannon loputtua ulkomainen ruoka ei olisikaan enää halpaa. Mutta nyt kun sen totesit, huomaan minä, että näinhän se menisi. Kysynnän ja tarjonnan laki. Kiitos tästä, yksi hyvä syy lisää valita vain ja ainoastaan suomalaista ruokaa, aina silloin kun se on mahdollista.

  VastaaPoista
 4. Mahtava teksti kiitos tästä!

  VastaaPoista