Sivut

keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Hyvinvointia ihmettelemäs
Oon täs lukenu sosiaalisenmedian tuluvaa eilisistä hallituksen ilimootusluontoosista asioosta, että ny leikatahan vähä kaikilta työntekijööltä. Ja voisinko sanua, että häly on ollu ainaki valtava.

Eipä se tietysti ittestäkää oo tuntunu kivalle, ku niitä tuloja on leikattu täs viimeesen vuoren aikana jonkin verran. Mutta näyttää sille, että siitäki on jotenki selevitty, vyötä on kiristetty ja asioota mietitty, pakkohan se on. Ei mulla oo kuulkaa ollu juuri sanomista siihen, että Venäjälle ei saa maitotuottehia (eikä kortonkia, siitäki on johonaki lukenu, että seki kiellettääs) vierä, ei lihaa, eikä oikiastansa mitää muutakaa länsimaasta tuotetta.

Eikä sen kuulemma pitäny vaikuttaa yhtää mihinkää, niinhän ne isoot ja viisahat herrat sanoo, että ei vaikuta Suomes mitenkää. No, siitä voirahan olla vähä erimieltä, Kauhajoellaki se mairon hinnan lasku teki muutaman milijoonan verotuloos kunnalle. Se ei mitää on meilläki koko se tulos mitä on tehty, ei tarvinnu palijo ennakkoja maksella.

Nyt täs ihimetellähän, että maharetahankahan niitä tukiakaa koska maksaa, tänä vuonna, vaiko ens vuonna, vai menikö ne hamahan tulevaasuutehen. Siinei palijo tulevaasuutta suunnitella, ku sun tilipäiväs on joskus, ennalta tietämättömis. Palakan saajalla se tilipäivä on tieros, silloon tuloo rahaa, vaikka sitte himpun vähemmän.

Mä oon koettanu rehufirmahanki sanua, että emmä tiä koska mä voin maksaa, ei oo tietua, koska tuloo rahaa. Täs ei ny vissihin kuitekaa laajemmasta mittakaavasta ollu kyse, niinhän ne viisahamat sanoo.

Joskus tuntuu, eikä niin joskuskaa, että ihimiset on tottunu liian hyvälle. Kauppa on täynä tavaraa ja sitä saa rahalla, toisilla sitä rahaa on kautta aikaan ollu enemmän ku toisilla, toisille se on pahasti päässy tekehen pesän ja toisille ei. Sähkyä tuloo seinästä, senku laittaa älypuhelimensä piuhan päähän, niin taas saa selata facebookkia yllin kyllin. Lämpö tuloo patteriista, kukaa ei vain tiä miten se sinne patteeriihin siirtyy.

Elämä on heleppua. Oikeen ajattelin, että mitä se yleeslakolla uhkaalu tarkottaas. Se vois tarkoottaa esimerkiksi sitä, että nuosta kaikista olis kuulkaa puutetta.

Ei se ruoka sinne kauppahan ittestänsä siirry, joku sen sinne valamistaa ja toimittaa. Ja myyjät sen hyllyttää ja myy. Mitä jos ne ei oliskaa paikalla siä? Hyllyt huutaas tyhyjyttä, niinku venäjällä? Tai sähkyä jaettaaski vain tietty aika päivästä, silloon sitte sitä vois käyttää. Jos polttoaine olis kortilla? Ei palijo mikää liikkuus.

En oo vanhingon iloonen, mutta kumminki, navetta täynä lehemiä, tuoretta lihaa tarijolla, jos sattuus näläkä yllättähän, anopilla on perunamaa. Osaasin kuulkaa puhutella sitä teiksi niin, että oikeen suuhun tulis kipiää.

Kyllä mäki tykkään saavutetuusta eruusta, on kiva käyrä lääkäris, sitä varte ei tartte vakuustusta, että voi hoirattaa ittiänsä, on kiva, että jokaasella on toimehen tulo, vaikkei töitä oliskaa.

Mutta se vaatii rahaa, ja rahaa ei vissihin oo valtiollakaa. Se taas vaatii kaikenmaailman säästöjä, ja niihin on pakko jokaasen osallistua, halus tai ei.

Tällä viikollaki on taas sunnutai, eikä Valio maksa tuplahintaa silloon haetusta ja lypsetystä mairosta. Pyhäpäivät on samanlaasia päiviä, ku kaikki muukki, televisioista tulo silloon vain huonompaa ohojelmaa, ku arkipäivinä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti