Sivut

lauantai 1. marraskuuta 2014

Lauantai-illan turhuutta


Se olis sitte se kuuluusa lauantai ehtoo käsillä. Saunapäivä, eikä ennen ollu tapana aina käyrä askaresten päälle lauantaina saunas, ja kattua joku lekenraariseksi muuttunu ohojelma, kuten napakymppi. Oi niitä aikoja.
Silloon koetettihin äkkiä nopiaa teherä askarehet, että sais rauhoottua ehtoosehen ja löhötä soffalla televisioin ääres.

Meillä viä on rehut jakamatta, kiitos vain sen Varmon, joka eileen rampautuu täyrellisesti kesken työn tiimellyksen. Siitä kaatuu eturengas, joka ny viä sattuu olemahan vetävä pyörä, alle. Että semmoonen pikku juttu. Mutta onneksi meillä on se ATK-rehunjako järijestelmä, niinku isäntä sanoo. Elikkä Akka, Talikko ja Kottikärryt. Niillä sitte vietihin hikihatus rehua kurmuulle.

Lähinnä täs Varmon rampautumises huvitti tämä vanhan maanvilijelijöören viisaus, kaikki vehkehet mikkä vain voi olla, on rikki jouluna ja juhannuksena, tai muina pyhäpäivinä. Kuinka ollakkaa sattuu olehen pyhäänpäivän aatto. Ettet varmahan saa varaosia jos olis ollu isoompi vika.

Sitä on joskus kotona tyhyjättä paskalooria samalla konstilla, ku on ollu joulu. Muistan viä kuinka ajattelin navettahan mennes, että isä aina sanoo, että paskatykki hajuaa jouluna ja juhannuksena. Pääsen paikalle ja painan nappia niin kuuluu vain pamahrus ja ölijyt ruuttaa mäellä. Sen jäläkihin mä oon koettanu olla ajattelematta tuollaasia pyhäpäivien aattoona.

Nykki onneksi vika oli kuulkaa sen verran pieni, että periaattees olis maharollisuus saunahan menohon, ettei tarvi juosta puolenyön mais viä hiki hatus apilat pomppien kottariilla. Mutta siinon pikku juttu, meirän sulakkehet on jääny navetanpirolliselle 80-luvulle, saunaa ei voi laitttaa samahan aikahan päälle, ku on lypsykones pesus ja tilatankki jäähryttämäs. Vievät vissihin vähä enee virtaa, ku ne ammooset jääpankkitankit ja lypsykonehet, tosin ei niis pesuria silloon olllukkaa, että lämmin vesiki tuli parasta, eikä vaarittu sähköä vastuksille.

Eipä sillä, en kaipaa konehien käsin pesua ja vesien kantelua. Lauantai ehtookaa sen kummee ehtoo oo, ku mikää muukaa, ilta muiren joukos, huomennaki pitää navettahan, vaikka kuinka ajatelis, että on sunnuntai aamu. Ja jouluna ja juhannuksena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti