Sivut

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Merkkaalua


Meirän navetta on varmahan työ- ja su muiren ohojeetten luvattu maa. Sitä oppii itte lomittaes arvostahan ohojeeta, vaikka ny olis ollu vain muutama rivi, niin neki autti  jo palijo, ettei tarvinnu käsikopelolla arvuutella kukon lypsys ja kuka on sonni. Mulla se tosin menny vähä toisehen ääripäähän, multa löytyy melekeen navetan vessasta takapuolen pyyhkimisehenki omat ohojeet, että tuloo varmasti tehtyä niinku pitää.Tiä sitte onko nuosta mitää hyötyä, lukooko niitä loppu peliis kukaa. Tiän, että muutamat lukoo, ja oon ne lomatoimistollekki toimittanu joskus vuonna kivi ja nakki hermostuksissani. Saavat sitte vaikka liittä ne lomittajalle mukahan jos sille sattuu tuntuhun.

Mullon ensinnäki joka ikisen kurmun päällä lappu, mihinä lukoo sen nimi ja korvanumero. Eres ja takan. Eres lukoo sitte, jos on tarves, niinku tällä hetkellä, ruokinta ohojeeta, montako kauhaa saa murskevilijaa kyseenen kanttura, vai onko dieetillä eikä saa mitää.
Takana lukoo sitte, jos sillon jotaki erityys mainintaa lypsyn suhtee, vetimiä ummes, vaatiiko rauran, vai peräti narun. Ja Ekan kohoralla tiukka ohojeestus, että saa sattua vain lehemä vasempahan puolehen. En ny kyllä tajunnu laittaa, että oikia puoli aiheuttaa hegen vaaran.


Sitte mullon kuinka käytät lypsykonesta ohojeet. Mistä sen saa päälle, ja mistä sammutetahan. Mistä menöö pesu päälle ja miksei mee, että mitä sitte teemme ja mistä se voi johtua. Tankin käyttöhön on omat ohojeet. Ohojeet löytyy jopa sille, mistä tuluppa ammutahan putkehen, se on joskus nimittään onnistuttu ampuhun tyhyjöputkehen ja siinähän vasta katteleminen oli, että mihinkä se päätyy.

Navettahan meneväs oves on tietysti ohojehet mitä me siä teherähän, ja minkälaanen työnjako meillä saattaa olla. Son tosin torella liukuva, että mulle on sama kuka ne lehemät kuivitteloo tai kuka kolaa paskat, kuhan tuloo tehtyä.


Vasikkapiiassa on kärestä pitäen opastettu, kuinka se pestähän, ja kuinka täytetähän, minkämoosehen lämpötilahan valamihis juomas pyriitähän, monta mittaa hapatetta. Kuinka saan letkut täytehen juomaa, ku laitan ne kiinni, mitä pitää tarkkaalla sen kans. Miten toimin sen kans talavella kylymäpihatos, ku silloon vaatii vähä enemmän työtä, ku kesäheltehellä.


Moon joskus ajattellu, että navetan seinäs pitääs olla viä ohojeet sillekki mihinkä kohtahan looria sen vasikkapiian saa tyhyjätä, ettei ny ihan mihinkä vain sentäs.
Nykky nuota omia ohejeetani kattelen, epäälen omaavani hieman niin sanottua pilikun nussijan vikaa. Mutta ohojeeren mukahan on hyvä mennä, ja saapahan sitte sanua, että niin sun ohojees sanottihin. Ja eikö me Suomalaaset olla hyvin ohojeestettua kanssaa muutenki, mennähän justihin niinku ohojees sanotahan?

Lähtöö ny ohojeestahan miehiä pihalle valun teos, vaikkei oo harmaanta aavistustakaa sen teosta, mutta oon kova antahan ohojeeta.

1 kommentti:

  1. Lomittajana täytyy kyllä nostaa näille hattua, ohjeita ei oo mun mielestä koskaan liikaa :)

    VastaaPoista