Sivut

perjantai 8. toukokuuta 2015

Tavallinen aamu taas
Mullon kiire, tarttis olla aamusta aijoos liikentehes. Lypsykones pitääs höräätä jo kuurelta, että olisin tarpeeksi varahin liruttanu mairot tankkihin maitoauto aamuna, että ne kerkiääs jäähtyä sihen mennes, ku auto saapuu.

Kieltämättä tuo kello yhyreksän maitoauto on sellaanen, joka panoo välistä pakan sekaasin enemmän tai vähemmän. Se on sellaanen aika, että navetalla ja tuvaski, tarttis mennä kaikki putkehen, että oot silloon eres saanu ne kantturat lypsettyä.

Välistä on tarttenu soittaa kuski tyhyjäähän tankkia ensimmääsenä koko kylästä, ku on ollu pienen pieniä ongelmia, että mitenkä ne mairot yleensä saarahan sinne tankkihin asti.

Niinku vaikka silloon, ku talavi pääsi yllättähän lypsäjän, tai maitohuonehen lämmittäjän. Oli pahasti unohtunu, että sinnekki vois jonku lisälämmittimenki sinne vois tuora, tai laittaa jos mittari laskoo oikeen palijo miinuksen puollelle, son vähä niinku harakan pesä tuo meirän maitohuone. Lämpö pysyy huonosti sisäpuolelle, iliman tilikittemistä. Siinähän aamulla koetat laittaa lyspykonetta päälle, ja mitää ei tapahru. Vääntelet kaikki vikavirta vintat ja napit mitä löyrät ja mitää ei tapahru.

Haet isännän ja seki vääntelöö kaikki samat vipstaakit. Lopulta se avaaa pesurin kannen ja persekeles, oli päässy pakkaanen sinne sisälle ja jääryttäny jonku liittimen rikki ja siä oli sähkön seas hieman vettä. 

 

Ei auttanu ku soittaa, että käykää meillä ensi, tarttoo hieman teherä jotaki, että meillä ensinnäki lypsetähän tänään ollenkaa.

Tänä aamuna kävi sellaanen periteenen. Menin navettahan aijoos,että oikeen olisin hyvin aikataulussani. Mutta en sitte käyny siä maitohuonees kattomas, että onko konehet selevinny pesusta, vaiko ei. Toosasin kaikkia torella tarpeellista, hyvä ku en karvaahan ruvennu lehemiä, ku son niin kivaa.

Menin laittahan konehia, ja kolomatta irroottaessani huomasin, että voi helvetinperkele, tää on maitua sisällä. Oli sitte jotenki taas lakannu pesemästä ensimmääses huuhtelus. Eiku laitat konehet takaasi. Pesun päälle, päästät viä letkulla vettä pesurihin, että täyttääs vähä nopiampaa (muka). Vaharit, että pesöö varmasti ja täytät joka täytöllä samallalailla sen pesurin.

Vesipistooliki lakkas pelaamasta, kuinka ollakkaa, ku sillä päästi niin kuumaa vettä ku hanasta tuli. Visshin siinä ei ollu kuuman kestäviä osasia, ku meni aiva fletkuksi koko paska.

Se hyvä puoli tuos myöhästymises oli, että huomasin siinä orotellessani, että Jyvä oli poikinu siilohon... Olin kyllä ajatellu, että vois sen ottaa etukätehen navettahan vähä syöpöttelehen, mutta enpä sitte keriinny.

Tuotihinin Maamies kottikärryyllä poikimakarsinahan nauttihin mamman seurasta.

Pääsin oikeen lypsähänki, maitokuskille tartti kaffit keittää ku se tuli, maito ei ollu keriinny jäähtyä tarpeeksi kylymäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti