Sivut

torstai 23. huhtikuuta 2015

Kun mikään ei riitä
Sellaasta tällä kertaa... Mietiin täs sitä kipiää lehemää ylös kammetessani, sillä tukiraahoolla ostetulla traktorilla, josta oikiasti on kuulkaa velekaa monta kymmentä tuhatta, että mikä perkele siinä on ku nykypäivän mikää ei riitä?

Eileen kattelin, maitotilipäivän kuniaksi, veleka saldua verkkopankista, ku suunnittelin maksavani ensimmääseksi korkotukilainan tämän kevään erän pois. Meinasin tuolilta tippua ja syrämmestä otti. Haukoon hetken henkiäni, kokosisin emännyyteni rippehet taas yhtehen nippuhun, ja sulijin ohojelman. Orotin, että pankin täti ottaa ensi lainat, ja sitte mä laitan arvontalaulun pystyhyn kuka saa ja kenelle annetaan.

Tälläästä se on, usiampi tonni puuttuu tilistä joka kuukausi, jos ennenki oli tiukkaa, niin nyt on viä ”vähä” tiukempaa. Elämä on aamusta ehtoosehen arpomista ja miettimistä. Mitä huomenna, ja kuinka ylihuomenna.
Välistä tuntuu, ettei niin syvällisesti enää jaksa ajatellakkaa, menöö vain samalla taharilla päivästä toisehen. Liika miettiminen teköö pienen ihimisen olon aharistuneheksi, ja jää ne tarvittavat, vähääsekki, yöunet viä vähemepähän.

Joskus sitä ajatteloo sitäki, että tämän rahattomuurenkin jaksaas, mutta ei sitä, että on ainaanen tunne, että sua ei arvosteta milläälailla ulukopuolisen silimis.

Leheret on pullollansa juttuja, kuinka eläämiä kohorollaan kaltoon. Kuinka tuottajat vain nostaa tukia ja rääkkää niitä eläämiä. Parsinavetat pitääs kieltää, ja turkistarhaus lopettaa.
Sitäki asiaa mä välistä kääntelen siä väsynyhes päässäni, mullaki olis pihatto, jos se velekasaldo siä olis näyttäny palijo vähemmän, heti olisin ruvennu rakantahan.
Vaikka ei kuulkaa maataloutehen taira tällä hetkellä saara rahaa oikeen millää, kuka hullu lähtöö rahoottahan sellaasta alaa, josta kukaa ei enää tiä mitä huomenna tapahtuu. Mitä herrat huomenna keksii.

Me mennähän vain mukana ku ei muuta voira, pelijätähän, että osuu tarkastus omalle kohoralle. Istut vaikka tuvas paskalla, ja joku koputtaa ovehen, tultihin kuulkaa ny tarkastahan, että mitä sulla siä navetas tai muualla on. Siitei kuulkaa voi kieltäytyä, että on ny ripuli päällänsä, ainuat syyt on kuulemma suurin piirteen häät ja hautajaaset. Saiskahan siitä vapautuksen jos olis justihin itte koipensa oikaassu, vai tulisko sanktioita paikalta pakoolusta. Tarttis varmahan ainaki lääkärin toristus toimitta asiasta. 

 

Moon ostanu ittelleni unelmien ammatin, aikanansa, nyt se tuntuu vankilalta. Joka päivä vahtaa meijerin sivuja, että onko tullu seuraava ilimootus, että mairon hintaa jourutahan tiputtamahan. Moon murheessani niiren Valion työntekijöörenki puolesta jokka on Yt-neuvottelut käyny ja isoo kirves heiluu siäki puolella, mutta on se niinki, että täältä päästä ei oo enää mitää mistä säästää.
Ja ehtoolla taas navettahan. Lehemät kutsuu, ja Masi Pallopää. Elämä on, toisilla erilaasta ku toisilla. Välistä miettiin onko se elämisen arvoosta tällääsenä?

Vai luontako vain siihen, mitä paappa sanoo, että jos olisin nuori ja maailmas olis krivat, nostaasin sen paikooltansa?

4 kommenttia:

 1. Sain blogistasi vinkin ja voi kuinka olenkaan sitä tänä aamuna lukenu. On siis sun syy jos mun työni jää tekemättä ;) Onneksi eheriin käydä elukat ruokkimas ennen kuin paneuruun tähän :D Kirijootat ihanan elämänmaakuusesti ja niin totuuren mukaasesti, että täällä syrän läikähti. Joku muukin tuntee samoon ku minä, tosin osaat pukia ajatukses paremmin tekstiksi ku meikäläänen. Sen verran lohorutuksen sana, vaikka se ei paljoo autakkaan, niin eilen oli erustajiston kokous ja siellä ainakin vannottihin että ei oo mairon hintahan tulos purotuksia. Siihen uskoen ja luottaen, eteenpäin mennehän :)

  VastaaPoista
 2. Samat tunne tilat täälläkim pyörii, ollaanko tänäää vai huomenna kusessa. Joka päivä mietitään että mites tästä päivästä selvitään. Ei oo hääppöstä täällä sikatilallakaan, kun vaikka se huono jalakanen emakko painas 400kg, niin siitä saa 30e, ja sitte mietitään kuinka paljon siitäkin tehdään jauhelihaa ja se kilo maksaa kaupassa yli 5e

  VastaaPoista
 3. Mä pirän teille peukkuja. Aiva peukut turvoksis. Täytyy se aurinko jo ruveta paistamahan johonki!

  VastaaPoista
 4. Näin se homma etenee,luitteko maaseudun tulevaisuudesta kun joku kommentoi että ei suomessa tarvita maitotiloja.Voi sen tuoda muualtakin? Pikkuisen nousi höyry päänupista.On sinulla Kati erittäin hyvä bloki kiitos siitä.

  VastaaPoista