Sivut

perjantai 3. huhtikuuta 2015

Joulu juhlista jaloin, pääsiäinen päivistä paskin
Pitkät pyhät, vapaa aikaa, trullittelua näin Pohojanmaalla, pääsiääskokko. Perheen yhteestä aikaa, kun on kerran on pitkät pyhätki.

Ja paskat. Elämä lehemien kans ei oo sen kummempaa on sitte joulu tai juhannus, pyhä tai arki. Tai on se sen verran, että varmasti joku rakkine hajuaa niinä pyhinä, ettet mistää saa varaosia, ku suurinpiirteen puolentoista viikon päästä, kun sitte ku arki alakaa, niin niitei oo hyllys vaan tarvittoo tilata jostaki.

Onneksi ei omisteta sitä kuuluusaa paskatykkiä, isäni sanoja lainatakseni; se on rikki aina jouluna ja juhannuksena. Ja niinhän se kuulkaa oli. Muistan yhyrenki jouluaaton, aamulla se rakkine toimii oikeen hyvin, sylinterit sutkutti, lanta liikkuu sinne mihinkä tarvittiki, elikkä tunkiolle päin. Ehtoolla menin, löin tykin päälle vetelin lervat, kävin mullilas ja tulin takaasi.Kyllä se tykki ääntä piti, mutta sylinterit ei liikkunu ja havaattavis oli, että jonkimoonen ölijysumu leijuu pitkin navettaa.

Lehemillä silimät seisoo pääs, ja ne näytti vähä sille, että vähintänsä maailma oli tipahtanu paikaltansa. Letkupoikki, ja joka ikinen ölijyn rippu sieltä oli karonnu sinne navetan seinille. Se oli niitä tilantehia, että ei tienny olisko itkeny vai nauranu. Ku justihin oltihin päästy asaa äänehen pohtimasta. Ei auttanu, ku tarikko kätehen ja kottikärryt loorin vierehen.

Täksi pääsiääkseksi sattuu niin sopevasti, että me ollahan isännän kans itte ne maatilan romut, jokka vois ajaa kaatopaikalle. Ollahan oikeen näky, ku kulijetehan tua. Toinen hieman kenos sivulle ja minä perse pitkällä, oikeen siinä vanhan aikaases askares kumaras, ku ei taharo tuota ruotua saara suoraksi.

Ruvettihin hiehoa lypsähän lomittajan kans, niin sanoon isännälle, että pitele sä häntää, jos se oikeen potkii, oot valamihiksi huonommas kunnoos, että sua sietääki monottaa. Että me ei pärijätä, jos se mun mukiloo.

Oli oikeen taas sellaanen rakkautta on hetki.

Syökää mämmiä (minä en, se muistuttaa sitä lehemän läjää navetan laattialla, eikä juurikaa oletettavasti mauskaa erua siiitä), menkää rullittehen, ja polttakaa pääsiääs kokkoja. Mullon viä yks lehemä poikimas näillä näppäämillä, arvatenki saan tilata viä eläänlääkärin pääsiääsen ja pyhälisien kuniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti