Sivut

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Maitokiintiö
Se oli tänään yhyren aikakauren päätös Suomen maitomarkkinoolla. Huomenna meillä ei oo enää olemas maitokiintiötä. Sen on meitä hieman viisahammat ihimiset päättäny yhyres, että näin teherähän ja näin on hyvä.

Mitä se maitokiintiö sitte tarkoottaa? Meirän tilallaki oli silloon ku me alootettihin 168 tuhatta litraa kiintiötä. Elikkä sen verran sai tuottaa maitua vuores, josta sais pohojoosen tuen. Lehemä määrä oli sama, sait sen tuottaa vaikka kymmellä, tai sitte 30 eläämellä.

Ennen soli viä tarkempaa, ku meirän vanhemmatki on rakentanu navetan, sai teherä justihin sen kokoosen mikä ennenki oli, ei yhtää suurempaa. Ja äitee ja isäki ku teki navetan ja anoo lisää kiintiöitä 80-luvulla, ne kattottihin silloon niin vanhooksi ihimisiksi, ja eivät saaneet. No, tuottivat sitä maitua viä kolokytä vuotta, että se siitä vanhuuresta.

Elikkä meki ku laajennettihin siitä 25 paikasta 51 lehemäpaikkahan, laskettihin, että mitä sitä lehemää kohti tarvitahan lisää sitä kiintiötä. Siinä tehtihin sellaanen laskutoimitus, että ainaki 200 tuhatta litraa. Laitettihin anomusta vetähän hallinnollisesta.

Sattuu oli olehen hyvä vuosi, ja niitä oli jaos meleko palijo ja meki saatihin mitä anottihin. Ja laksu kans, ei se ilimaasta ollu, tosin huomattavasti halavempaa mitä vapaalta markkinoolta oli tarijolla, siä siitä pahimmillansa maksettihin 45 senttiä ja alvi litralta. Ja harvallapa sitä rahaa sen vertaa takataskus oli, soli otettava lainaa, että sait ostaa.

Nyt joku ajatteloo, että mitäs ostetti, että oma vika. Mutta soli ehtona, että sait laajentaa ja rakentaa, kiintiötä piti olla suhtees lehemä määrähän ja niiren laskennallisehen tuotoksehen. Et voinu aloottaa lehemän pitua iliman kiintiötä. Tyhyjästä sai aloottaa, mutta kiintiötä piti olla.

Mä viä toissa vuonna ostin yhyren 70 tuhatta, kattoon se silloon tarpeelliseksi, kun muuten olis rajat paukkunu, ja osa tulosta jääny saamatta. Ja tarpeesehen se tuli, mutta nyt ne rahat on heitetty vessan pöntöstä alaha. Niitei enää oo, eikä niistä mitää korvausta saanu.

Tähän asti ne on laskettu omaasuureksi, ja ens yönä se lakkaa olemasta.

Köyhdy yhdessä yössä, asialle itte mitää voimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti