Sivut

perjantai 12. kesäkuuta 2015

Kesä ja kärpääset
Ah, ollappa kesä ja kärpääsiä. Vai kuinka se ny menikää? Arvakkaa onko siä navetas kärpääsiä, jos niitä on. No on, ja jos on vähä viiliee keli, niin on ne on aiv akohomettunu parren pystyputkihin. Niitä vois plätkiä sata määrin hengiltä, jos olis joku sellaanen maharollisimman isoo lätkä millä sihtaalis.

Niitä voi olla, tai siis meirän navetan hyyskäs, on sen verran, että suu on paree pitää kiinni, ku istuu pytyllä, jos ei halua päivän proteiini annosta kohtalaasen ällöttävällä tavalla. Se tosin johtuu siitä, että siä hyyskäs on lyspykoneen mottori ja tyhyjöpumpun säiliäö, johonka huoletoon lypsäjä onnistuu joskus vetääsehen maitua ja sitä valuu sieltä pihalle asti. Ja koko hyyskä onnistuu sen myötä haisehen välistä muikialle mairolle. Eikä torellakaa (niin varmahan) siitä, että kukaa ei oo siivonnu pyttyä ja son siinä ittessensä yltä päältä.

Ja osansa siihen auttaa seki, että työvaattehet on navetan pukuhuonees, ja neki kesä kuumilla tuoksuu aika kukkaselle, ku siä lehemien seas seilaat ja onnistus kuorruttahan ittes välistä paskalla ja lehemän kuolalla. Ja hiellä.

Varsinki se hiki näyttelöö kolomenkymmenen astehen heltehes suurta pääosaa siinä hajun tuottamises. Sitei vois tajutakkaa, kuinka palijo ihiminen voi hiota navettahaalariis, jokka on viä kosteussuojattu, koettaessansa selevitä päivittääsistä askarehistansa.

Melekeen vois kuvitella hien nokkues haalarien sisällä, että se lauma kärpääsiä pöristää sen punakan ja pönäkän lypsäjän peräs, uhkaavana ku ukkoospilivi.

Ne kukkaas tuoksut aiva kerää kaikki Ikkeläjärvellä asuvat kärpääs eliöt meirän navetan pukuhuoneesehen ja vessahan.

Maitohuone on sen verran hyvin tuuletettu, ja pesty, että siä ne ei viihry, Mutta voitte kuvitella, ku aamulla sinne meet ja siä vähä on kosteutta siä sun tää, että siä sitte asustaa toisenlaasia pöristelijöötä. Vai sanoosko inisijöötä?

Parahillansa niitä on joku aamu satehen jäläkihin ollu navetaski sen verran, että kärellä sai leikata rantuja hyttyysten sekahan. Aika ällöttävää. 

 

Eikä ne lehemäkkää nauti niistä kaiken maailman lentävistä hyönteesistä. Jos ei se lypsäjäkää. Ne huiskii hännällänsä, hakkaa päällänsä lapoohin istahtanehia kärpääsiä ja paarmoja. Nosteloo jalakojansa, sotkoo konehet siinä sivus maahan ja paskahan. Mitenkä siä sorkas aina voi ollakki sen verran paskaa, että konehen on siinä? Ja ne onnistuu sen viä hierohon niin, että sitä on joka paikas, keskuskappalehes, nännikumiis, letkuus. Joka paikas.

Se hyvä puoli tämän kesän kylymyyrys ja tuules on, että ei muuten oo kärpääset päässy majoottumahan tähän järvenranta lakialle. Kai tämä puhuri on neki vieny mennessänsä. Hyttyysiä muutama pinajaa menehen, varsinki siä pukuhuonees, mihinä pitääs saattaa lihansa palijastaa vaattehien vaihron yhteyres. Sen jäläkihin saakki sitte krapsutella osumia sieltä sun täältä.

Emäntä ja lehemät nauttii, kärpäsettömästä kesästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti